Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

«Οι Μονόλογοι απ’ τη Γάζα»

Με πρωτοβουλία του ASHTAR Theatre της Παλαιστίνης, από το Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, στη Γάζα, 32 μαθητές 13-17 ετών με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο το Δεκέμβριο 2008-Ιανουάριο 2009. Η προσέγγιση έγινε με τη βοήθεια τεχνικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου του Αουγκούστο Μποάλ, της Δραματοθεραπείας και της Αφήγησης Παραμυθιών.

Στη συνέχεια οι μονόλογοι μεταφράστηκαν στα αγγλικά και γαλλικά και φορείς από διάφορες χώρες κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε ένα διεθνές πρόγραμμα με στόχο οι μονόλογοι:
α) να παρουσιαστούν ταυτόχρονα σε διάφορες χώρες του κόσμου στις 17/10/2010.
β) να παρουσιαστούν σε διάφορες γλώσσες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2010 με αφορμή τη ιεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό καθώς και στα Γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.
γ) να αποτελέσουν αφορμή για επικοινωνία μαθητών απ΄ όλο το κόσμο μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βία και τον πόλεμο, τη διαπολιτισμικότητα κ.α.
Σύμφωνα με την αναφορά ειδικών στη ψυχική υγεία(Interagency statement on Mental Health in Gaza in 2009: Principles and response):
«Η πρόσφατη βία και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός απειλούν πολύ σοβαρά την
ψυχική και πνευματική υγεία καθώς και την κοινωνική ευημερία τόσο των
ενηλίκων όσο και των παιδιών. Η καταστροφή και ο πόνος που προκάλεσαν οι
άγριοι βομβαρδισμοί και οι οδομαχίες για πάνω από τρεις βδομάδες, ακολουθούν
πολλά χρόνια κατοχής, συγκρούσεων και απωλειών. […] Απαιτείται τεράστια
προσπάθεια για να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν τις τραυματικές εμπειρίες και ν’αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους…[..] Πρέπει να υπάρξουν δραστηριότητες που ομαλοποιούν τη ζωή τους και τους δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας, δομής και ασφαλούς πρόβλεψης για το μέλλον, σε έναν κατά τα άλλα χαώδη και επισφαλή κόσμο. Να δοθούν ευκαιρίες στους εφήβους να πάρουν μέρος στην αντιμετώπιση της κρίσης, οργανώνοντας οι ίδιοι δραστηριότητες για μικρότερα παιδιά, ευκαιρίες που θα τους δώσουν αίσθηση πληρότητας και αυτοπεποίθησης….»
Σύμφωνα με τον θεατροπαιδαγωγό του ASHTAR Theatre στη Γάζα:
«Οι νέοι, μετά την επίθεση, έχουν χάσει την πίστη τους στα πάντα και κυρίως στους πατεράδες τους, που έτρεμαν από φόβο μπροστά στα παιδιά τους καθώς έπεφταν οι βόμβες….. πατεράδες που θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν την ασφάλεια και να είναι πρότυπα για τα παιδιά τους. Παρ’ όλ’ αυτά πολλοί, για λόγους ασφάλειας, άφησαν τα σπίτια τους και τα παιδιά τους και σκόρπισαν σε άλλους χώρους, σε σχολεία, σε συγγενείς ή γείτονες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη σιγουριάς και εμπιστοσύνης προς τους ενήλικες.»
Στην Ελλάδα το Πανελλήνιο ίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα «Μονόλογοι απ’ τη Γάζα» μεταφράζοντας στα ελληνικά τα 32 κείμενα των μαθητών και οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων με σχολεία και ομάδες νέων σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων, ήμους, θέατρα και ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Μέλη, φίλοι, εκπαιδευτικοί ή
καλλιτέχνες μπορούν να παρουσιάσουν τους μονολόγους σε σχολεία, ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, θέατρα, υπαίθριους ή άλλους χώρους με οποιοδήποτε τρόπο μετά από σχετική άδεια.
Δικαιώματα: ASHTAR Theatre, Παλαιστίνη
Δικαιώματα στα ελληνικά: Πανελλήνιο ίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Κυριακή, 17/10/2010
Η παρουσίαση των μονολόγων θα γίνει από μαθητές και νέους ηθοποιούς:
Αθήνα: 11π.μ. στο Θέατρο Νέου Κόσμου και στις 6μ.μ. στην Πλατεία στο Μοναστηράκι
Θεσσαλονίκη: 11π.μ. στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Κρατικό Θέατρο).
Ηράκλειο: 12μ. στην Πλατεία Λιονταριών.
Σέρρες: 11π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ και στον πεζόδρομο
Πρέβεζα: 11 π.μ. στο Κάστρο Αγίου Ανδρέα
Χίος: 5μ.μ. στην Πλατεία Φρουρίου στο Κάστρο Χίου
Κέρκυρα: 12μ. στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης & στη Λευκίμμη στις 7μ.μ.
Ρόδος: 5μ.μ. στο Θόλο απέναντι από το ΑΚΤΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου