Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Το Στέκι της Χαραυγής στις γειτονιές του Υμηττού και της Δάφνης. Προβολή ταινίας

Το καλοκαίρι μετακομίζουμε. Όχι σε κάποια παραλία ή σε κάποια κατασκήνωση αλλά στις γειτονιές του Δήμου μας. Έτσι θα στήνουμε αυτοσχέδιους θερινούς κινηματογράφους για προβολές, θα βρισκόμαστε και θα συζητάμε. Γιατί όπως το έχουμε ξαναπεί : "στον καιρό του ΔΝΤ κανείς δεν είναι μόνος".
Ξεκινάμε λοπόν αυτή την Τετάρτη στην Πλατεία Χαραυγής (Μακρυγιάννη) στις 8.30 μμ με την ταινία του R. Solanas ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ:ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ.

Μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή το 1983, διαδοχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις ξεκίνησαν μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες αποσκοπούσαν να μετατρέψουν την Αργεντινή στην πιο φιλελεύθερη και ευημερούσα οικονομία του κόσμου. Λιγότερο από 20 χρόνια αργότερα οι Αργεντινοί έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα. Οι μεγάλες εθνικές εταιρείες έχουν πωληθεί πολυ χαμηλότερα από την αξία τους σε ξένες εταιρείες. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν εκτραπεί στις τσέπες διευθαρμένων αξιωματούχων. Αναθεωρήθηκε η εργατική νομοθεσία και αφαιρέθηκαν όλα τα δικαιώματα από τους εργαζόμενους. Σε μια χώρα που αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό εξαγωγέα τροφίμων, ο υποσιτισμός είναι δεδομένος. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι και βυθίζονται στη φτώχεια. Οι αποταμιεύσεις τους εξαφανίζονται σε μια τελική κατάρρευση των τραπζών. Η ταινία εστιάζει στις πολιτικές, οικονομικές κοινωνικές και δικαστικές πράξεις που έδειξαν το δρόμο προς την καταστροφή της Αργεντινής.

Κάθε ομοιότητα με οικείες χώρες και καταστάσεις είναι άραγε τυχαία;

Η ταινία Αργεντινή: μνήμες μιας οικονομικής λεηλασίας (Memoria del Saqueo) είναι του Fernando E. Solanas που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2004 και το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ της Αβάνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου