Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ

Ανακοίνωση του Ανοικτού Χώρου για τις κινητοποιήσεις στη Παιδεία

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ

Καλούμε τους μαθητές/τριες να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους
Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου

Όταν σου κλέβουν το ψωμί και το μέλλον, όταν ρημάζουν και ξεπουλάνε το λαό και τον τόπο σου,όταν διαλύουν τη δημόσια παιδεία είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι!

Οι μαθητές/τριες μας τη φετινή σχολική χρονιά δεν βρίσκονται μόνο αντιμέτωποι/ες με τα χρονίζοντα-άλυτα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά και βιώνουν μαζί με τις οικογένειές τους τις βασανιστικές συνέπειες μιας ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής.
Τη στιγμή όμως που κινητοποιούνται, αντιδρώντας στις απαράδεκτες συνθήκες εκπαίδευσής τους, αντιμετωπίζουν μια συντονισμένη επίθεση αυταρχισμού και δυσφήμισης, η οποία στοχεύει στη φίμωσή τους αλλά και στην καταστολή των κινητοποιήσεων τους.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι καταλήψεις είναι «νομικά παράνομες». Όμως πόσο νόμιμα τους φαντάζουν όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Παιδεία, όπως είναι η μη παράδοση βιβλίων, οι περικοπές κατά 50% στα χρήματα των σχολικών επιτροπών, τα DVD, οι συγχωνεύσεις, το πτυχίο χωρίς αντίκρισμα, η απότομη φτώχεια, η περιθωριοποίηση της νεολαίας, που καταδεικνύουν απόλυτη απαξίωση και παρακμή;
Εκτός από το Υπουργείο Παιδείας και τα πρόθυμα διοικητικά στελέχη της Εκπαίδευσης, ρόλο παιδονόμου αναλαμβάνουν συχνά ορισμένοι «ευαισθητοποιημένοι πολίτες» ή «παράγοντες» από τους Συλλόγους Γονέων - Κηδεμόνων και, ως είθισται, οι κατά τόπους Εισαγγελείς. Το όψιμο όμως ενδιαφέρον τους για τη Δημόσια Εκπαίδευση δεν πείθει κανέναν. Γιατί δεν τους είδαμε να «ευαισθητοποιούνται» οι μεν ή να ασκούν διώξεις οι δε για «παράβαση καθήκοντος» εναντίον όσων ευθύνονται για το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης, για τις ελλείψεις βιβλίων, προσωπικού, αιθουσών διδασκαλίας και πόρων, καθώς και για τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις της χωροταξικής κατανομής του μαθητικού δυναμικού.
Οι καταλήψεις των σχολείων, όπως και αυτές των ΑΕΙ - ΤΕΙ ή των δημοσίων κτιρίων, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντανακλούν τη συσσωρευμένη οργή του λαού και της νεολαίας από την εφαρμογή του πολεμικού σχεδίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που μας εξαθλιώνει. Αντί, λοιπόν, “να ξορκίζουμε” τις καταλήψεις «καλύτερα να τις καταλάβουμε»...
Είμαστε στο πλευρό των μαθητών μας. Δεν είμαστε Πόντιοι Πιλάτοι, ούτε στρουθοκάμηλοι. Καλούμε τους μαθητές/τριες να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από όσους τον δυσφημούν και τον προβοκάρουν καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία των σχολείων.
Ζητούμε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που ποινικοποιεί τις μαθητικές καταλήψεις. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου. Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και να ταλαιπωρούνται για χρόνια στα δικαστήρια ανήλικοι/ες μαθητές/τριες. Ζητούμε από την εισαγγελική αρχή να απέχει από κάθε επέμβαση σε σχολικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου