Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Η εισήγηση του "Στεκιού της Χαραυγής"

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί την εισήγηση του "Στεκιού της Χαραυγής" στην εκδήλωση αλληλεγγύης στους κατοίκους της Κερατέας της 18ης Απριλίου στο κεντρικό ΚΑΠΗ της Δάφνης:

ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ
Τις μέρες αυτές συμπληρώνονται οκτώ μήνες παρουσίας του Στεκιού της Χαραυγής στον ενιαίο πλέον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Ήταν το τέλος του Αυγούστου όταν συναντηθήκαμε κάτοικοι και δημότες, πολιτικά ενεργοί και με ανησυχίες για το τι συμβαίνει στον τόπο μας από διαφορετικές κομματικές αφετηρίες αλλά με κοινό γνώμονα την επιθυμία και τη θέληση να παρέμβουμε στην τοπική κοινωνία, να αρνηθούμε το ρόλο του παθητικού δέκτη που πολύ θα βόλευε την κεντρική εξουσία και να συναντηθούμε, να κάτσουμε να συζητήσουμε, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν διατηρώντας και βάζοντας στην άκρη ο καθένας τις ιδιαίτερες απόψεις του, φτιάχνοντας το ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ ΚΑΙ λειτουργώντας το ως ανοιχτό χώρο πολιτισμού, διαλόγου και δράσης όπως είναι άλλωστε και ο τίτλος μας.

Στους οκτώ αυτούς μήνες το Στέκι παρενέβη, με τις δυνάμεις και τις διαθεσιμότητες που έχει, στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την κατοχή και τα νέα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το ΔΝΤ στη χώρα μας. Αρκετές φορές εκδηλώσαμε την αντίθεση μας σε αυτά και προπαγανδίσαμε τις θέσεις μας με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε δυνατή ευκαιρία. Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε και σε άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του δήμου μας με σκοπό η απάντηση στην οικονομική λαίλαπα να είναι όσο δυνατόν πιο συνολική.
Στους οκτώ αυτούς μήνες λειτουργήσαμε τον χώρο μας ως στέκι στο οποίο ο καθένας και η κάθε μια μπορούσε να περάσει, όπως και έγινε, να κάτσει να πιεί ένα καφέ μαζί μας και να συζητήσει για τα προβλήματα και τις αγωνίες αυτού του τόπου.
Στους οκτώ αυτούς μήνες, επειδή πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι μια βασική κοινωνική παράμετρος, διοργανώσαμε κοντά στις είκοσι κινηματογραφικές προβολές με ταινίες άλλοτε κινηματογραφικού ενδιαφέροντος άλλοτε κινηματικής επικαιρότητας και συζητήσαμε για όλα αυτά.
Στους οκτώ αυτούς μήνες το Στέκι παρενέβη σε σημαντικά γεγονότα και συναντήθηκε με την κοινωνία και τους εργαζόμενους στη Δάφνη και τον Υμηττό.
Οι οκτώ μήνες αυτοί για μας ήταν μόνο μια μικρή αρχή. Ήδη έχουμε προγραμματίσει το επόμενο χρονικό διάστημα ακόμη πιο έντονα, ακόμα πιο συχνά να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας ενάντια στα οικονομικά μέτρα που συνεχίζουν με αυξανόμενο ρυθμό να πλήττουν τα λαϊκά στρώματα και την κοινωνία ευρύτερα, ενάντια στην προσπάθεια ξεπουλήματος από την κυβέρνηση της έκτασης της ΠΥΡΚΑΛ, αλλά και κάθε ελεύθερου χώρου, για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγες απαιτήσεις του μνημονίου, ενάντια σε κάθε τι που επιφυλάσσουν οι άλλοι για μας χωρίς εμάς. Και βέβαια θα εντείνουμε τις πολιτιστικές μας παρεμβάσεις μιας και ο άνθρωπος εκτός από ψωμί έχει ανάγκη και τον πολιτισμό.

Στο κλείσιμο των οκτώ αυτών μηνών αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια κεντρική εκδήλωση έξω από τα γραφεία του Στεκιού μας και να δώσουμε το βήμα στους κατοίκους της Κερατέας που δίνουν το λαμπρό παράδειγμα του αγώνα, εδώ και τέσσερις μήνες.

Γιατί εδώ και τέσσερις μήνες οι κάτοικοι της Κερατέας αντιστέκονται στην επιλογή της κεντρικής εξουσίας να δημιουργήσει εργοστάσιο ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Ενός ΧΥΤΑ ήδη ξεπερασμένου τεχνολογικά σε ευρωπαϊκές χώρες, σε μια λογική που εξυπηρετεί τα κέρδη του μεγαλοεργολάβου που θα αναλάβει τη διαχείρισή του, ενός ΧΥΤΑ ο οποίος θα υποδέχεται τα σκουπίδια ολόκληρου του λεκανοπεδίου μεταμορφώνοντας την Κερατέα σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.
Εδώ και τέσσερις μήνες οι κάτοικοι της Κερατέας αντιστέκονται ενάντια στις δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ που επί εικοσιτετραώρου βάσεως του υπουργείο δήθεν προστασίας του πολίτη έχει εγκαταστήσει στην περιοχή τους. Αντιστέκονται ενάντια στα χιλιάδες χημικά που πνίγουν σχεδόν καθημερινά την πόλη τους, ενάντια στις βιαιοπραγίες και τη βαρβαρότητα που δείχνουν τα σώματα καταστολής, ενάντια στις εισβολές ακόμα και μέσα στις αυλές και στα σπίτια τους.
Εδώ και τέσσερις μήνες οι κάτοικοι της Κερατέας υπερασπίζονται όχι μόνο την υγεία τους αλλά και το οικολογικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Μιας και ο αγώνας τους είναι αγώνας ενάντια στην οικολογική υποβάθμιση του οικοσυστήματος της περιοχής αλλά και υπέρ της διατήρησης του αρχαιολογικού χώρου του Οβριοκάστρου το οποίο σκοπεύουν να εξαφανίσουν στο βωμό του κέρδους.
Εδώ και τέσσερις μήνες οι κάτοικοι της Κερατέας υπερασπίζουν την αξιοπρέπειά τους μη δεχόμενοι να υποταγούν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης , μη δεχόμενοι να γίνουν απλά νούμερα στους καπιταλιστικούς σχεδιασμούς των μεγαλοσυμφερόντων.
Εδώ και τέσσερις μήνες οι κάτοικοι της Κερατέας έξω και πέρα από κομματικούς διαχωρισμούς, ενώμενοι σαν μια ζωντανή κοινότητα, συναντιούνται, συζητούν και προτείνουν λύσεις για το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών δίνοντας ένα απτό παράδειγμα ενεργούς πολιτικά κοινωνίας.
Εδώ και τέσσερις μήνες οι κάτοικοι της Κερατέας αποτελούν παράδειγμα και υπόδειγμα αγώνα, είναι ταυτόχρονα το Μεσολόγγι και η Παλαιστίνη του 21ου αιώνα στη χώρα μας.
Και σε αυτούς τους κατοίκους θα θέλαμε να δώσουμε τώρα το λόγο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου